+66 (0)83 176 1306 info@similanduikcentrum.nl
Reuzenmanta met duiker bij Koh Bon duikplaats

Koh Bon duikplaats

Koh Bon is een afgelegen klein onbewoond eiland dat behoort tot het Similan Islands National Marine Park. Gesitueerd ongeveer 20 kilometer ten noorden van Similan eiland nr. 9. Het eiland heeft de vorm van een hoefijzer en heeft geen stranden. Koh Bon bestaat uit vulkanisch gesteente en in de loop van de tijd hebben golven en stromingen een aantal gaten dwars door het eiland gemaakt. Je kunt er de golven doorheen zien, zowel boven als onder het oppervlak.

Beste plaats in Thailand om de reuzenmanta te zien

Rond de Koh Bon duikplaats zijn er een paar verschillende duiklocaties die je ook verschillende soorten duiken geven (Wall, Slope, Reef en Drift duiken). Deze duikstek wordt beschouwd als de nummer 1 plaats in Thailand om de reuzen manta te zien.
De West Ridge is de favoriet onder de meeste duikers en bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het eiland. Het zuidelijke deel is een wand die tot een diepte van 40 meter reikt en bedekt is met kleine kleurrijke zachte koralen en prachtige zeefans in verschillende maten, vormen en kleuren. Sleuven in de wand herbergen een enorme hoeveelheid beestjes zoals allerlei soorten garnalen, kleine krabben en vele verbazingwekkende naaktslakken. De Koh Bon duikplaats is een hemel voor macrofotografen, dus zorg ervoor dat je genoeg batterijen en een grote geheugenkaart bij je hebt!

Harde koralen

De noordkant van de bergkam is meer een zachte helling met koraalbommies die paddestoelachtige formaties vormen uit de harde koralen. Sommige van deze grote koraalkoppen zijn bijna niet te zien vanwege de scholen met vlindervissen die er als vlinders omheen fladderen. Deze zijde  staat bekend als cleaning station voor de majestueuze reuzenmanta . Ze houden ervan om met ons om te dansen als in een ballet shown, zich schoon te laten maken en met onze bubbels te spelen. Alles wat je doet is achterover leunen en genieten van de show.

Het rif

Het rif loopt van een diepte van 10 meter naar de zandbodem op 25 tot 30 meter. De meerderheid van de koralen hier zijn harde koralen, waaronder hertshoorn koraal, tafelkoraal , hersenkoraal. Je vindt er een overvloed aan leven vinden vanwege de meestal gemiddelde tot sterke stromingen, maar dit is wat de grote vis binnenbrengt. Scholen met vissen zoals barracuda’s, horsmakrelen , snappers en vleermuisvissen zwemmen in de stroming. Er zijn ook¬† enorme napoleon-wrasses die hier rondzwemmen. Als je echt geluk hebt, zie je misschien zelfs een kleine zwartpuntrifhaai of een zebra haai.
De baai wordt omlijst door de muur van de bergkam in het noorden en een steile muur in het oosten en meestal meer beschut tegen de stroming. Het is de thuisbasis van vele trekkervissen, murene en gestreepte zeeslangen.

Ik wil duiken op de Koh Bon duikplaats

Similan duikcentrum biedt verschillen trips naar Koh Bon. Je kunt kiezen voor een dagtrip met twee duikgangen op de Blue Marlin of bijvoorbeeld een drie daagse duiksafari op de Manta Queen 2

KOH BON DUIKMAPPEN

Similan eilanden duikmap Koh Bon Pinnacle

Koh Bon Pinnacle

Similan eilanden duikmap Koh Bon Ridge

Koh Bon Ridge