+66 (0)83 176 1306 info@similanduikcentrum.nl
Walvishaai bij de Richelieu rock duikplaats

Richelieu rock duikplaats

Richelieu Rock is de meest spectaculaire duikplaats in de Andaman Zee; een geïsoleerde gigantische rotsformatie op ongeveer 18 km ten oosten van de Surin eilanden en ten noorden van de Similan eilanden.
Deze duikplaats maakt deel uit van het Surin National Marine Park.

Beste duikplaats in Thailand

Het is de thuisbasis van het meest diverse en verbluffende zeeleven, in tegenstelling tot waar dan ook in Thailand. De duikstek wordt gemarkeerd door de top van de top die bij eb ongeveer 1 meter boven de zeespiegel uitstijgt en bij hoogtij onder water verdwijnt. Er wordt gezegd dat de beroemde duiker en ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau hier was en het Richelieu Rock noemde, omdat de paarse zachte koralen die het hele hoogtepunt bedekken hem deden denken aan de paarse jas van zijn vriend, kardinaal Richelieu.

Koraal tuinen

Naast de verbluffende harde en zachte koralen en enorme zeefans, zie je grote groepen barracuda’s, trevallies en tonijnen, die hier erg groot worden vanwege de enorme hoeveelheid rifvissen waar ze op jagen. Hun primaire doelen zijn de grote scholen snappers en fusiliers die zich in het midden voeden. Richelieu Rock is wereldberoemd omdat het een van de beste plekken in Thailand is om grote pelagische walvishaaien te zien; hoewel ze de grootste vis ter wereld zijn (tot een lengte van 16 meter!), voeden ze zich met de kleinste wezens die het plankton bouwen en hebben ze een levensduur van meer dan 100 jaar.

Walvishaaien

De hoefijzervormige rots valt steil naar beneden naar de omliggende zandbodem op een maximale diepte van 35 meter. Het herbergt enorme gorgonen en anemonen met verschillende soorten ‘clownvissen’, sommige daarvan zie je niet vaak zoals de Tomato Anemonefish. De scheuren en spleten van de kalksteen bieden schuilplaatsen voor zoveel verschillende soorten dat het niet mogelijk is om de hele site in één duik te verkennen. Je krijgt van alles te zien, van het tijgerstaart zeepaardje, harlekijn garnaal, voelsprietvis, spookfluitvis, mantis garnaal, zeenaaktslak, murene, schorpioenvis, reuzentandbaars, koraalduivel tort en met parende sepia.
Ga langzaam aan het rif voorbij om alle verborgen en gecamoufleerde vissen te vinden. . . en zorg als fotograaf altijd voor voldoende batterijen en de grote geheugenkaarten!

RICHELIEU ROCK DUIKPLAATS MAP

Similan eilanden duikmap Koh Tachai Pinnacle

Richelieu rock